ZELF MAKEN

Een piramide op schaal is prima zelf te maken. In principe is elk materiaal bruikbaar, als het maar vormvast en niet magnetisch is. Je kunt een piramide maken van hout, bamboe, papier, glas, plexiglas, koper, roestvrij staal etc.

 

Echt belangrijk zijn de maten en de hoeken. Deze moeten kloppen. Er zijn verschillende vormen effectief, het meest makkelijk is echter een schaalmodel van de grote piramide van Cheops.

 

Een piramide heeft een aantal vaste maten en alles staat in verhouding tot elkaar.

 

De hoogte wordt loodrecht gemeten van de top naar de grond.

De basis is de lengte van één van de grondvlakken.

De zijde is de verbinding van één van de grondhoeken tot de punt.

 

Berekening

Om een piramide te berekenen bepaal je eerst de gewenste hoogte. De hoogte vermenigvuldig je met 1,57075. De uitkomst is de lengte van de basis.

 

Vervolgens vermenigvuldig je de hoogte met 1,4945. De uitkomst hiervan is de lengte van een zijde.

Voor een piramide met een hoogte van 30 cm kom je uit op de volgende maten:

 

Voor de basis 30 X 1,57075 = 47,12 cm

Voor de zijde 30 x 1,4945 = 44,835 cm

 

Een piramide van karton:

Teken de piramide uit. Teken eerst de lengte van de basis. Vanuit het midden van de basis trek je een rechte lijn omhoog. Voor de zijde begin je bij één van de hoekpunten van de basis. Daar trek je een streep met de lengtemaat van de zijde. De streep laat je aan het eind de rechte streep raken. Dit doe je hetzelfde aan de andere kant. Je hebt voor één piramide vier van deze driehoeken nodig. Na het in elkaar zetten (je kunt gewoon plakband gebruiken) heeft je piramide precies de hoogte van je berekening.

 

Een piramide van plaatmateriaal:

Maak een tekening zoals hierboven aangegeven. Hou bij het maken van een piramide uit plaatmateriaal rekening met de dikte van het materiaal. De buitenmaten zijn van belang en moeten nauwkeurig zijn.

Het werkt het makkelijkst als je van twee platen de dikte van het hout afzaagt. De grotere platen zet je dan op de kopse kanten van de iets kleinere platen. De platen zet je op een hoek van 51,5 graden ten opzichte van de basis tegen elkaar aan.

 

Uiteraard kun je de zijkanten ook in verstek zagen. Let op: de hoek is géén 45 graden maar 2x 34 graden haaks (68 graden totaal). Op deze hoek kun je de boel mooi strak verlijmen.

 

Gebruik voor het aan elkaar zetten van de piramide lijm en/of koperen of roestvrijstalen schroeven. Er mag géén magnetisch materiaal (normale spijkers of schroeven) gebruikt worden want dit beïnvloed de werking van je piramide.

 

Een piramide van ronde stokken:

Zaag de stokken op lengte en in verstek. Let op: alleen de hoek van de basis-stokken is 45 graden. De zijde die op de basis komt heeft een hoek van 51,5 graden.

Hou rekening met de dikte van de stokken bij het afzagen van de zijden. Trek de dikte van de stokken waar je de basis van maakt, af van de lengte van de zijden. De buitenmaten zijn van belang en moeten nauwkeurig zijn.

 

Gebruik voor het aan elkaar zetten van je piramide lijm en/of koperen of roestvrijstalen schroeven. Er mag géén magnetisch materiaal (normale spijkers of schroeven) gebruikt worden want dit beïnvloed de werking van je piramide.

 

Het richten van de piramide:

Zet de piramide met één van de basis vlakken precies op de Noord-Zuid as. Gebruik een goed kompas. Bedenk dat magnetische en elektrische zaken het kompas storen waardoor de piramide binnenshuis lastig te richten is.

 

Drie verschillende telefoon- kompassen op dezelfde plek gaven bij mij een ander Noorden aan. Mijn veldkompas gaf bovendien aan dat het Noorden nog weer ergens anders lag. Een ander veldkompas was het eens met die van mij. Dus: telefoon-kompassen zijn als je het mij vraagt niet betrouwbaar!

 

Zorg er tot slot voor dat de ondergrond waterpas is, of dat je piramide waterpas staat. Gebruik eventueel vilt of kurk om je piramide te stellen.

Wat fijn is om te weten

Hoe massiever de piramide, hoe krachtiger hij werkt. Zo zal een piramide van karton minder krachtig werken dan een piramide van houten latjes. En een piramide van steen heeft om precies dezelfde reden veel meer 'power' dan een piramide van roestvrijstaal.

Basis in cm.          Zijde in cm.             Hoogte in cm.

15.24

30.48

60.96

91.44

182.88

14.47

28.95

57.91

87.12

173.99

9.95

19.3

38.86

58.16

116.33

SIEMEN

BANGA

website by roelina banga